Εκπαιδευτικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας με βάση τη γεωγραφική θέση

Back to Νέα
Posted by: dmsclab Comments: 0

Εκπαιδευτικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας με βάση τη γεωγραφική θέση

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας και τον Επίκουρο Καθηγητή Κλεφτοδήμο Αλέξανδρο ανέπτυξε εκπαιδευτική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας με βάση τη γεωγραφική θέση (location based AR educational game), με τίτλο «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου», η οποία χρησιμοποιείται από μαθητές όλων των βαθμίδων κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΕ.

Η εφαρμογή αποτελεί συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό του ομώνυμου προγράμματος του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς. Εστιάζοντας στη διαχρονική σχέση του κατοίκου της πόλης με τη λίμνη, μία «στενή» σχέση που διαμορφώνει τον τοπικό πολιτισμό, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναζήτηση βιώσιμων προτύπων ανάπτυξης και διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς για το παρόν και το μέλλον.

Κατά την εξέλιξη των βιωματικών δραστηριοτήτων του προγράμματος, οι μαθητές/τριες υιοθετούν μέσω της εφαρμογής διαδοχικά τέσσερις ρόλους: α) του περιηγητή, β) του αρχιτέκτονα, γ) του κατοίκου της περιοχής και δ) του ενεργού πολίτη, μέσα από τους οποίους επιχειρείται η ανάδειξη της αισθητικής, ιστορικής, αρχιτεκτονικής, οικονομικής αξίας των μνημείων της περιοχής και των τάσεων ένταξής τους στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η εφαρμογή υλοποιήθηκε με την χρήση του λογισμικού Taleblazer του Πανεπιστημίου MIT, και υπάρχει και σε Αγγλική έκδοση για κάθε ενδιαφερόμενο.

Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο ο κάθε ενδιαφερόμενος, να επισκεφθεί την συνοικία Ντολτσό και να μάθει περισσότερα για τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής μέσα από ένα ψηφιακό παιχνίδι.

Το ΚΠΕ Καστοριάς συνεργάζεται στενά με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την σχεδίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την διοργάνωση ημερίδων και εργαστηρίων (workshops). 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Νέα