Διάλεξη από τον Ακαδημαϊκό κ. Σταμάτη Κριμιζή: “Ανακαλύψεις και Γνώση στην Εποχή του Διαστήματος: Όραμα, Συνεργατική Μάθηση, Αξίες, Ήθος”

Back to Νέα
Posted by: dmsclab Comments: 0

Διάλεξη από τον Ακαδημαϊκό κ. Σταμάτη Κριμιζή: “Ανακαλύψεις και Γνώση στην Εποχή του Διαστήματος: Όραμα, Συνεργατική Μάθηση, Αξίες, Ήθος”

Tο Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων ΠΔΜ ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης που διοργάνωσε το 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Καστοριάς με ομιλητή τον διακεκριμένο Ακαδημαϊκό Ε πιστήμονα κ. Σταμάτη Κριμιζή, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στις 18:30 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, και με θέμα της διάλεξης:

“Ανακαλύψεις και Γνώση στην Εποχή του Διαστήματος: Όραμα, Συνεργατική Μάθηση, Αξίες, Ήθος”.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Καστοριάς και με την υποστήριξη του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής ταξίδεψε το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά το Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Η επιτυχημένη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το 1o Πρότυπο Γενικό Λύκειο Καστοριάς και τον Δήμο Καστοριάς με την υποστήριξη του Τμήματος Μαθηματικών και Χορηγό Επικοινωνίας το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων ΠΔΜ.
Ο Σταμάτης Κριμιζής, που γεννήθηκε στη Χίο το 1938, ξεκίνησε την επαφή του με τον ουρανό ως… ρουκετατζής, σύμφωνα με τον ίδιο, στον Βροντάδο, όπου μεγάλωσε και κατάφερε να χτίσει μια μοναδική επαγγελματική καριέρα στη ΝΑSΑ, ως επικεφαλής επιστήμονας και Διευθυντής σε 21 διαστημικές αποστολές προς όλους τους πλανήτες. Οι κυριότερες αποστολές στις οποίες συμμετείχε συμπεριλαμβάνουν τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2, την αποστολή Cassini/Huygens στον Κρόνο και τις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, MESSENGER και New Horizons.
Ο κορυφαίος αστροφυσικός Δρ. Σταμάτης Κριμιζής ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 στα 45 χρόνια που έχουν περάσει από την εκτόξευση τους από τη γη. Επεκτάθηκε όμως σε πολλά θέματα, όπως στο στοίχημα της επιβίωσης από την κλιματική αλλαγή, στα ταξίδια έξω από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, τις αλλαγές που έχουν φέρει στη ζωή μας οι εφευρέσεις και επιστημονικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με την εξερεύνηση του διαστήματος και στις αξίες που πρέπει να έχουμε στη ζωή μας. Στο τέλος της διάλεξης, ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσε το κοινό και παρέμεινε στον χώρο για αρκετή ώρα ώστε να μπορέσουν όσοι ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί του, να υπογράψει τα βιβλία τους και να βγουν μια αναμνηστική φωτογραφία.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Μ. ΚΡΙΜΙΖΗ

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής, και από το 1968 εργάζεται στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.

Είναι Eπικεφαλής Eρευνητής σε πολλές διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1 & 2, και έχει κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασικούς πλανήτες.

Έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία από την ΝΑSΑ, διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, Πανεπιστήμια, επιστημονικά ιδρύματα, ακόμη και από την Γερουσία των ΗΠΑ (2018). Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του.

Δημοσίευσε πάνω από 630 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά για τον Ήλιο, την Ηλιόσφαιρα, τις Μαγνητόσφαιρες των Πλανητών και το Διαστρικό Χώρο. Έχει συγγράψει δύο βιβλία, «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα-Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια» (2017), και «Όλα σε μια Ζωή-Από τον Ήλιο στο Γαλαξία» (2020)», εκδόσεις Παπαδόπουλου, και υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής (SPC) για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Διαστημικών Επιστημών (COSPAR Athens2022) που συνήλθε 16-25 Ιουλίου 2022 για πρώτη φορά στην Ελλάδα με περίπου 2.700 επιστήμονες από δεκάδες χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Νέα